5 pași simpli pentru o alimentație sănătoasă

Alimentație sănătoasă – o sintagmă care acum se regăsește pe buzele tuturor. Suntem bombardați de mesaje în media că trebuie să mâncâm fructe și legume, să limităm consumul de zahăr și să bem 2 litri de apă pe zi. Dar ce înseamnă, de fapt, o alimentație sănătoasă?! Ce schimbări putem face în felul în care mâncăm?! Voi încerca să clarific cele 2 aspecte în cele ce urmează.
5 pași pentru o alimentație sănătoasă
Pentru mine, o alimentație sănătoasă înseamnă o alimentație echilibrată. Echilibrul alimentar e dobândit atât din diversitate culinară, cât și din mici indulgențe pe care ni le permitem din când în când. Din punctul meu de vedere, un regim alimentar bazat pe restricții nu este sustenabil pe termen lung. Și da, vor fi momente când vei avea chef să mănânci o prăjitură sau o pizza sau să bei un pahar de vin. Atât timp cât următoarele mese vor reveni la normal și vor fi bazate pe legume, proteine și carbohidrați complecși, o indulgență de genul acesta va trece neobservată.
Îți propun 5 schimbări mici pe care le poți introduce treptat în alimentație, dar care vor avea un impact major:
Redu consumul de zahăr rafinat – nu cred că mai este vreun secret că zahărul nu este tocmai benefic pentru organism. Un consum regulat de zahăr produce inflamație în țesuturi și se poate ajunge și la dependență. Dacă îți bei cafeaua dimineața cu o linguriță de zahăr nu înseamnă că devii dependent de zahăr. Dar dacă începi să analizezi etichetele produselor din comerț o să vezi că zahărul este prezent în majoritatea dintre ele. Așa că primul pas pe care îl poți face în eliminarea excesului de zahăr este să începi să citești etichetele alimentelor pe care le cumperi și să încerci să alegi opțiuni care nu au zahăr adăugat. De curiozitate, data viitoare când mergi la cumpărături, citește etichetele câtorva branduri de pâine – s-ar putea să te surprindă conținutul. Un alt pas pe care îl poți face este să reduci sau să elimini consumul de băuturi carbogazoase, care abundă în zahăr.
Pregătește-ți mâncarea acasă în 80% din timp – Gătitul a ajuns din ce în ce mai jos pe lista priorităților noastre și asta datorită ritmului alert în care trăim, dar și a vastelor opțiuni culinare pe care le avem. În plus, cantinele așezate strategic lângă clădirile de birouri, ne fac alegerile mai ușoare când vine vorba de masa de prânz. Și totuși, cel mai mare control asupra alimentelor pe care le consumăm îl avem dacă știm exact calitatea și cantitatea ingredientelor. Doar atunci când îți prepari tu mâncarea vei ști cu siguranță ce cantitate de ulei ai folosit, dar și proveniența celorlalte ingrediente. Și, în plus, poate fi și un mod bun de a face economie. Evident că nu trebuie să ducem chestia asta la extrem și să nu mai mâncăm niciodată în oraș sau de la cantina de lângă birou. Dar dacă în 3 zile din 5 încerci să îți pregătești mesele, ai mai făcut un pas important către un stil de viață sănătos.
Mănâncă sezonier – știu că e extraordinar să mănânci o felie de pepene iarna, roșii în februarie sau cireșe în noiembrie, dar nu atunci este sezonul lor și nu vei beneficia de absorbția prea multor nutrienți. Corpul nostru este programat să absoarbă maximul de nutrienți din alimente în funcție de regiunea în care ne-am născut, de clima din regiunea respectivă și de alimentația generațiilor anterioare (străbunici, bunici și părinți). Iar bunicii noștri cu siguranță nu mâncau pepene iarna sau cireșe în noiembrie. Și nici avocado, cartofi dulci, mango și ananas. Nu zic că e un lucru rău să mâncăm fructe și legume exotice. Însă nu vom absorbi toți nutrienții pe care acestea îi pun la dispoziție dacă ne bazăm alimentația exclusiv pe alimente care nu sunt specifice țării noastre și regiunii unde trăim.
Redu consumul de alimente procesate – cu cât lista de ingrediente de pe eticheta unui produs este mai mare, cu atât mai bine ar fi să lași produsul respectiv deoparte. Alimentele procesate, cu mulți aditivi, nu au valoare nutrițională, iar organismul nostru nu va avea niciun beneficiu din consumul lor. Atunci când ești la cumpărături și vrei să alegi un produs, citește eticheta și asigură-te că știi ce înseamnă fiecare componentă din lista de ingrediente.
Mănâncă mai multe fructe și legume – fructele și legumele ar trebui să constituie baza alimentației noastre și nu ar trebui să ne lipsească de la nicio masă.
Așa cum spuneam și la începutul articolului, echilibrul este cheia. Ține de fiecare dintre noi să ne găsim acest echilibru și să învățăm să facem alegerile potrivite pentru noi și sănătatea noastră.