Masa de Crăciun – ce, cum și cât mâncăm ?!

În mai puțin de o săptămână începe „coșmarul cântarului”, cum îmi place mie să numesc perioada sărbătorilor de iarnă. Urmează cel puțin o săptămână de mâncăruri grele, nu tocmai sănătoase, stropite bine și cu niște alcool, peste care mai adăugăm și niște cozonac și cel puțin 2-3 feluri de prăjituri. Pentru noi, ca nație, echilibrul nu e chiar cuvântul care ne definește, mai ales când vine vorba de marile sărbători religioase, precedate de perioade îndelungate de post.Așa că în articolul de astăzi vorbim despre ce, cum și cât mâncăm la masa de Crăciun, ce combinații alimentare ne ajută să evităm senzația de „prea plin” și cum putem face câteva schimbări minore, dar cu impact major în felul în care pregătim masa de Crăciun. Și, surpriza surprizelor, asta nu înseamnă că de Crăciun noi vom ronțăi morcovi și 3 frunze de salată în timp ce familia mănâncă sarmale și cozonac.
Sfaturi simple de urmat când pregătim masa de Crăciun
Să începem cu începutul – mai precis cu pregătirea mesei de Crăciun. Dacă respectăm tradiția, trebuie să avem pe masă cel puțin aceste feluri de mâncare: lebăr, caltaboș, tobă, salată boeuf, slănină, ciorbă de porc sau de perișoare, sarmale, friptură (de porc, evident), cârnați, cozonac și cel puțin o prăjitură. De cele mai multe ori ajungem să mâncăm la o singură masă de câteva ori mai mult decât necesarul nostru caloric, ca sa nu mai vorbim de mâncăruri grele, consumate în exces și fără să ne ajutăm sistemul digestiv și cu ceva fibre (din legume). Ne place în schimb să ne ajutăm sistemul digestiv cu niște Triferment și/sau Colebil și apoi o luăm de la capăt, că doar mai mergem și în vizită de sărbători.
La masa de Crăciun (și nu numai) putem să ținem cont de următoarele sfaturi:
- Nu mai găti pentru o armată de oameni sau pentru o săptămână întreagă. E normal să ne bucurăm de sărbătoare și de preparatele tradiționale, dar nu înseamnă că trebuie să mâncăm o lună de zile numai sarmale pentru că nu poți să faci 30 sarmale în loc de 100.
- Salata de boeuf nu trebuie să fie înecată în maioneză. Preferabil ar fi să folosim maioneză făcută în casă, în detrimentul celei din comerț (care este foarte procesată și are un surplus de grăsimi hidrogenate, plus mulți aditivi alimentari). De asemenea, ideal ar fi să folosim doar câteva linguri de maioneză pentru a asezona salata, în funcție de cantitate, iar legumele să fie predominante. Scutim astfel câteva sute de calorii bune.
- La aperitiv, pe lângă alimentele tradiționale din carne de porc (tobă, lebăr, caltaboș, slănină etc) n-ar fi rău să avem și legume din belșug. De preferat ar fi ca alimentele tradiționale să fie cumpărate de la producători care nu folosesc aditivi alimentari și unde ingredientele sunt de calitate. Da, va fi o diferență de preț, dar mai bine cumpărați o cantitate mai mică decât o cantitate mai mare de produs cu tot felul de aditivi.
- Evită consumul de mezeluri pe lângă alimentele tradiționale. Cred că suntem toți de acord că putem renunța la mușchiul file, salamul de Sibiu sau șunca de Praga, când deja plănuim să consumăm preparatele tradiționale.
- Nu mai adăuga și smântână peste sarmale și alege o bucată de mămăligă mai mică. Vei mai scuti câteva sute de calorii.
- Încearcă pe cât posibil să nu mănânci alimente prăjite.
- Alege să mănânci ciorbă la masa de prânz – vei ajunge la o senzație de sațietate mai repede și vei avea tendința să mănânci mai puțin din celelalte feluri de mâncare.
- La friptură alege ca garnitură o salată mare, preferabil din mix de frunze, asezonată cu zeamă de lămâie. Evită garniturile din cartofi și alege mai degrabă o salată mare.
- Nu mânca desertul imediat după masă – lasă cel puțin două ore între ultimul fel de mâncare și desert. Încearcă să te limitezi la un singur tip de desert.
- Nu uita de apă! Avem tendința de a consuma mult mai mult alcool ca de obicei, iar hidratarea ajunge pe ultimul loc pe lista noastră de priorități. Ca idee, la fiecare pahar de alcool ar trebui să bem 3 pahare de apă pentru a evita deshidratarea și a ușura procesul de digestie.
- Revino la obiceiurile alimentare sănătoase după cea de-a doua zi de Crăciun! Concentrează-te să mănânci multe legume, carne slabă sau pește, evită făinoasele și lactatele pentru câteva zile. Iar dacă ți-a rămas mâncare de la Crăciun, fă o faptă bună și doneaz-o cuiva care are nevoie. Suntem campioni la aruncat mâncare și risipă alimentară, asta în timp ce foarte mulți oameni nu își permit să își cumpere strictul necesar. Așa că dacă te-ai săturat de sarmale, cârnați și cozonac, pune-le într-o caserolă și oferă-le cuiva care s-ar bucura de ele.
Nu suntem într-o competiție și nu trebuie să demonstrăm nimănui că noi putem să mâncăm cel mai mult, mai ales dacă masa de Crăciun vine după o perioadă îndelungată de post alimentar. Sistemul nostru digestiv nu va fi deloc mulțumit, ba din contră. Așa că nu trebuie să te abții de la felurile tale preferate de mâncare, dar nici nu trebuie să le mănânci pe toate la o singură masă. Mai jos ai câteva idei despre cum poți combina alimentele astfel încât să eviți problemele digestive:
- La micul dejun poți mânca preparate tradiționale, după preferințe: 1 bucată lebăr, 1 bucată tobă, 1 bucată caltaboș, 2 linguri de salată boeuf. Mănâncă-le alături de legume multe.
- Gustarea de dimineața ar fi bine să fie la cel puțin 2 ore de micul dejun și poate consta într-o felie de cozonac. Ca idee, o felie de cozonac are în jur de 500 kcal, deci consumul moderat este recomandat, mai ales dacă ești într-un proces de slăbire.
- La prânz alege să mănânci o ciorbă și maxim 3-4 sarmale, fără smântână adăugată și cu o bucată mică de mămăligă.
- Gustarea de după-amiază poate consta într-o bucată de prăjitură (preferabil doar în ziua de Crăciun)
- La cină alege o friptură (preferabil din carne slabă, de pui sau curcan) alături de o salată mare de frunze verzi.
În acest fel ai împărțit felurile de mâncare pe care le-ai servi la o singură masă pe parcursul unei zile întregi. Da, cel mai probabil vei fi într-un exces caloric, însă ținând cont că va avea loc doar pe o perioadă scurtă de timp, greutatea ta nu va avea foarte mult de suferit. Vei suferi probabil de ceva retenție de apă, dar aceasta se poate elimina în zilele următoare cu puțină mișcare și o alimentație alcătuită preponderent din legume și proteină din carne slabă.
Dacă mergi în vizite, nu îți fie teamă să mănânci doar cât îți trebuie. Până la urmă tu îți cunoști cel mai bine corpul și știi de ce are nevoie și cât are nevoie.
Iar în încheiere aș vrea să vă reamintesc că sărbătorile nu sunt despre ce, cum și cât mâncăm la masa de Crăciun. Sunt despre familie și întâlnirea cu oamenii dragi. Sunt despre relaxare și apăsarea butonului de pauză în viețile noastre tumultoase și mega agitate. Bucurați-vă de ce aveți, bucurați-vă de familia și prietenii voștri și lăsați mâncarea pe planul doi. Nu trebuie să demonstrăm nimănui ce gospodine perfecte suntem și cum reușim să pregătim 20 de feluri de mâncare pentru o singură masă. Aduceți-vă aminte cât de important este să avem echilibru în tot ce facem și trăiți sărbătorile acestea fix așa cum vă doriți și vă face plăcere.
Sărbători liniștite și echilibrate vă doresc și să ne auzim cu bine în anul următor!