Mâncatul emoțional în perioade de criză

Mâncatul emoțional

Am ales să scriu acest articol despre mâncatul emoțional în speranța că pot oferi câteva informații utile despre cum putem controla acest fenomen și ce am putea să facem în perioada următoare.

Trecem printr-o perioadă foarte grea, desprinsă parcă dintr-un film prost de la Hollywood…Din păcate, aceasta este realitatea și ține de fiecare dintre noi să ne adaptăm și să înțelegem că putem schimba ceva în comportamentul nostru care să ne ajute atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru. Din punctul meu de vedere, este momentul să lăsăm egoismul deoparte și să încercăm să îi ajutăm pe cei din jur, măcar prin limitarea interacțiunilor sociale și prin statul acasă atât cât este posibil.

Este o perioadă de incertitudine din toate punctele de vedere – nu știm cum va evolua (sau mai bine spus, involua) situația din punct de vedere medical; economia este lovită în plin (inevitabil ne gândim ce se va întâmpla cu locurile noastre de muncă sau cu afacerile, în cazul antreprenorilor); ni se spune să stăm în casă, iar majoritatea dintre noi nu este obișnuită cu acest ritm la care suntem forțați să ne adaptăm; inevitabil, ne gândim la părinții, bunicii, prietenii noștri și cum i-ar putea afecta toată această perioadă de criză prin care trecem. Toate aceste gânduri ne asaltează zi de zi, alături de panica creată și alimentată din ce în ce mai mult. Este o perioadă marcată de anxietate și fiecare dintre noi o resimte mai mult sau mai puțin. Iar când stăm acasă, suntem sedentari, ne trec tot felul de scenarii prin cap, cel mai ușor putem cădea în capcana mâncatului emoțional.

Ce înseamnă mâncatul emoțional?

Mâncatul emoțional este caracterizat de o nevoie de a mânca, fără a-ți fi neapărat foame. Apare din dorința de a compensa anumite stări emoționale (anxietate, plictiseală, depresie) prin falsa senzație că o ciocolată, o prăjitură, o porție de cartofi prăjiți va elimina starea psihică neplăcută cu care ne confruntăm. Recurgem la faimosul „comfort food”, care, de cele mai multe ori, nu înseamnă mâncare sănătoasă. O pizza, o ciocolată, o prăjitură, o cutie de înghețată, cartofi prăjiți și, în general, alimentele care nu sunt considerate sănătoase ne oferă falsa impresie că ne vor îmbunătăți starea de spirit și ne vor ajuta să trecem peste perioada dificilă prin care trecem.

Dulciurile, în special, provoacă o descărcare de serotonină, un neurotransmițător denumit popular și „hormonul fericirii”. Serotonina este produsă în mare parte în tractul intestinal, prin sinteza unui aminoacid numit triptofan. Nu intru în detalii tehnice, însă, ce este important de reținut este că efectul serotoninei este de scurtă durată și vom simți nevoia să mâncâm din nou alimentele care ne induc falsa senzație de fericire. Intrăm într-un cerc vicios, iar emoțiile care stau la baza acestui comportament nu fac decât să îl alimenteze.

Cum ținem sub control mâncatul emoțional?

Cred că foarte mulți dintre noi s-au confruntat, măcar o dată în viață, cu un episod de mâncat emoțional. Uitându-mă în spate, recunosc la mine comportamente de mâncat emoțional pe bază de plictiseală, stress excesiv, anxietate, sindrom pre-menstrual și lista poate continua. Și în prezent mai am astfel de episoade, însă îmi este mult mai ușor să le identific și să le gestionez.

Nu dețin adevărul absolut și este posibil ca sfaturile care urmează să nu funcționeze la fel de bine și pentru tine, dar sper că te vor ajuta măcar să conștientizezi dacă te confrunți cu un episod de mâncat pe fond emoțional:

– Când simți nevoia să mănânci (în special alimente din categoria fast food, dulciuri) întreabă-te dacă îți este într-adevăr foame.

– Dacă nu îți este foame, dar ai senzația că ai mânca ceva, încearcă să identifici ce stare îți cauzează acest impuls. Nu este ușor în primă fază și probabil nu îți va ieși din prima, dar cu exercițiu vei ajunge să conștientizezi mai ușor stările prin care treci.

– Bea apă! De foarte multe ori avem tendința să mâncăm, deși, de fapt, suntem deshidratați. Bea un pahar de apă, așteaptă 15 minute și vezi dacă senzația de foame persistă.

– Ține un jurnal alimentar. Poate ți se pare ciudat acest obicei, dar îți garantez că te va ajuta să identifici niște pattern-uri în alimentația ta și poți pleca de la el pentru a face mici schimbări. Jurnalul alimentar este obligatoriu în programele de consiliere nutrițională personalizată cu clienții mei. Este punctul de plecare în orice program de consiliere pe care îl încep, indiferent de obiectivul clienților mei.

– Asigură-te că nu sari peste mese. Știu că sună plictisitor, dar, mai ales în cazul episoadelor de mâncat emoțional, o rutină a meselor este foarte importantă pentru a ține sub control senzația (uneori falsă) de foame. Încearcă să respecți cele 3 mese principale (mic dejun, prânz și cină) și, dacă simți nevoia, introdu și 1-2 gustări sănătoase (1 fruct, 1 iaurt, 2 bucățele de ciocolată neagră).

– Elimină din casă tentațiile. Sună puțin drastic, dar vă garantez că ajută. Dacă mă urmăriți de ceva timp pe Instagram sau Facebook, ați observat, probabil, că sunt adepta unui stil de viață echilibrat – acest lucru însemnând și că micile indulgențe alimentare sunt permise și necesare, aș spune. Totuși, în cazul mâncatului emoțional mi se pare indicat să nu ai stocuri de ciocolată, covrigei, chipsuri, produse de patiserie sau pizza în casă pentru că vei apela garantat la ele și vei intra în acel cerc vicios de care vorbeam mai devreme.

– Dacă simți că nu poți ține sub control acest comportament și acesta generează alte stări care amplifică sentimente de vinovăție, anxietate sau depresie, nu te sfii să apelezi la ajutorul unui specialist. Cu ajutorul unui psiholog poți afla care este cauza care determină acest comportament și ce poți face pentru a-l corecta.

Așa cum vă spuneam și în introducerea acestui articol, perioada aceasta de criză și incertitudine în care ne aflăm se joacă bine de tot cu mințile noastre și este foarte ușor să clacăm și să picăm în capcana mâncatului emoțional. Aș fi vrut să închei acest articol într-o notă foarte optimistă și să vă spun că nu mai durează mult și totul va fi bine…din păcate, nimeni nu știe cât va mai dura această perioadă și este important să fim pregătiți psihic și pentru scenariile mai puțin fericite. Aveți grijă de voi și de ai voștri și încercați să fiți optimiști atât cât se poate! Face bine la starea mentală 🙂

Dacă ai întrebări despre mâncatul emoțional, scrie-mi pe malina@new3tion.ro, pe Facebook sau pe Instagram.